rovc-opleidingen-en-curus-foto-rovc
0

Vergrijzing binnen de technische sector

Volgens Rabobank Cijfers & Trends is er een duidelijke vergrijzing binnen de technische sector. Dit komt door aanhoudend tekort aan echte technische vakmensen. Ook het UWV heeft in de arbeidsmarktprognose 2017-2018 vastgesteld dat er flinke tekorten zijn aan vakmensen in Nederland. Moeten wij ons zorgen gaan maken voor de toekomst van dit land?

“Stel nou dat iedereen gaat studeren en heel Nederland is kernfysicus? En op tv zijn alleen nog programma’s zoals ‘Theoretisch natuurkundige zoekt vrouw’ en ‘Oh, oh, Plato’. Wie gaat er dan nog brood bakken en vuilnis ophalen?”
– Pieter Derks

Hoe komt dit?

Volgens Terpstra, voorzitter Ondernemersorganisatie voor de technische installatiebranche UNETO-VNI, heeft het tekort te maken met het gehele onderwijssysteem. Van WO tot vmbo. Hier moet flink aan gewerkt worden. Technische opleidingen sluiten soms de deuren op het vmbo vanwege het kleine aantal aanmeldingen per jaar. Daarentegen moeten technische universiteiten nieuwe studenten afwijzen als gevolg van plaats tekort.

Oplossing?

Een oplossing voor de vergrijzing binnen de technische sector is niet zo simpel maar als de politiek het probleem goed weet aan te pakken, kan Nederland de toenemende vraag en ontwikkeling op het gebied van techniek bijbenen.

Voor bedrijven die op dit moment opzoek zijn naar gekwalificeerd technisch personeel, moeten flink hun best doen om vakmensen te vinden. Deze mensen zijn vaak ook erg duur vanwege de schaarste. Een oplossing zou kunnen zijn om uitzendbureaus of andere externe partijen in te zetten die gespecialiseerd zijn in het werven en selecteren van technisch personeel.
Tegenwoordig beseffen veel Nederlandse bedrijven dat personeel uit bijvoorbeeld Oost-Europa prima het gat kan dichten. In die landen zijn vakmensen in er relatief gezien veel meer vakmensen aanwezig. De onderlinge concurrentie zorgt voor meer kwaliteit en uiteraard ook lagere prijzen.
Totdat het werkklimaat in de technische sector in Nederland veranderd is, kunt u een overweging maken om vakmensen in te zetten via een gespecialiseerd uitzendbureau.